4 Jenis Cat Dinding dan Manfaatnya

Cat bilik hendak membuat atmosfer rumah jadi lebih menarik serta bercorak. Cat bilik yang bercorak terang hendak menolong menaikkan semangat serta atmosfer hati lebih riang. Tetapi, bila cat bilik di rumah tidak sempat ditukar, pasti hendak membuat para penghuninya merasa bosan.

Gantilah cat bilik di rumah supaya rumah nampak baru, bersih serta aman buat dilihat. Saat sebelum mengubah cat rumah, yakinkan jenis cat yang diseleksi cocok dengan ruangan di rumahmu. Pahamilah sebagian tipe cat bilik supaya cocok dengan kemauan serta sesuai diaplikasikan di rumah.

Tipe Cat Bilik Rumah

Berikut ini terdapat 4 tipe cat bilik yang bisa kalian seleksi buat mewarnai rumah.

Matte ataupun Doff

Pemakaian cat bilik matte ataupun doff ini bila di cat pada bilik rumah hendak menyerap serta sangat melekat, namun cat tersebut hendak membagikan dampak kilap pada permukaan.

Tetapi, kalian tidak butuh takut sebab cat ini senantiasa nampak lembut. Cat bilik dengan jenis matte sangat tahan lama terhadap cuaca serta teriknya cahaya matahari. Sehingga hendak sesuai apabila digunakan pada bilik luar rumah. Tidak hanya itu, cat ini pula bisa diaplikasikan di dalam rumah, sebab mempunyai dampak yang lembut.

Eggshell

Cat bilik eggshell cenderung bertekstur namun senantiasa halus. Cat jenis ini mempunyai tampilan yang mirip dengan kulit telur, sehingga hendak gampang buat dibersihkan pada bagian permukaanya. Cat eggshell pula pula tidak sangat memantulkan cahaya matahari. Kalian bisa memakai cat jenis eggshell ini pada bilik ruang tamu ataupun di ruang keluarga.

Satin

Cat jenis satin mempunyai tampilan cat yang nampak elegan. Berbeda dengan cat jenis matte yang sangat melekat pada bilik, cat jenis satin tidak sangat melekat di bilik. Bila memegang bilik yang memakai cat jenis satin, tanganmu hendak terasa lembut.

Cat jenis satin kerap digunakan pada ruang galeri serta resto, sebab cat satin mempunyai warna yang teduh serta tidak memantulkan sinar. Tidak hanya galeri serta ressto, cat ini sesuai pula digunakan pada kamar tidur serta ruang tamu sebab gampang sekali buat dibersihkan.

Glossy

Cat jenis glossy mempunyai 2 tipe, ialah high gloss serta semi gloss. High gloss mempunyai kecenderungan buat memantulkan sinar, sehingga hendak nampak lebih berkilau. Penggunaanya sesuai buat bidang luar yang kerap terpapar cahaya. Sebaliknya semi gloss mempunyai tingkatan kilap yang cenderung lebih rendah. Pakai jenis ini pada ruangan yang gampang terserang bercak.

Visit us untuk mengetahui jenis ACP dan jasa pemasangannya di https://pusatacp.com