Bertelur Ikan Betta

Ikan cupang merupakan salah satu jenis ikan hiasan yang kini mendapat permintaan tinggi di kalangan anak muda.

 

Ikan cupang merupakan ikan yang biasanya hidup di kawasan tropika, salah satunya adalah Indonesia. Ikan hiasan ini mempunyai warna yang cantik dan pelbagai jenis yang menjadi salah satu daya tarikan penggemar ikan. bukan sahaja warnanya, bentuk sirip yang sangat cantik dengan pergerakannya yang tenang membuatkan ikan ini banyak dikumpul dan diusahakan oleh masyarakat.

 

Jika diterokai dengan lebih mendalam, ikan cupang ini mempunyai kira-kira 73 jenis spesies yang wujud di bumi termasuk di Indonesia. Ikan cupang hidup di air tawar dan tidak memerlukan penjagaan yang rumit.

 

Termasuklah cara membiak ikan ini. Hampir semua orang jika ingin belajar sudah tentu boleh melakukan penanaman ikan cupang sendiri di rumah. Nah, untuk itu berikut akan diterangkan cara bertelur untuk ikan cupang yang baik dan betul.

 

Bertelur Ikan Betta

Berikut adalah beberapa cara pemijahan ikan cupang dengan lengkap dan jelas, lihat lebih lanjut di bawah:

Induk Bertelur Dengan Jantan Dalam Satu Bekas

 

Kaedah pertama pemijahan ikan betta ialah anda perlu memasukkan betta dan induk jantan yang terpilih ke dalam 1 bekas.

 

Biarkan dua ekor ikan dalam satu bekas selama lebih kurang 3 hari. Pada hari pertama, ikan jantan akan membuat buih yang terapung di dalam air.

 

Gelembung ini akan digunakan sebagai tempat penyimpanan telur ikan. Pada keesokan harinya, kedua-dua ikan itu akan memasuki proses mengawan dan meletakkan telur di dalam gelembung.

 

Pindahkan betta betta ke bekas lain

 

Selepas kira-kira 3 hari, keluarkan betta betta dan pindahkan ke bekas lain.

 

Pemindahan hanya dilakukan kepada ikan betina, biarkan ikan betta jantan kekal di dalam bekas berisi telur. Simpan bekas yang mengandungi betta jantan dan telur di tempat yang gelap.

 

Berhati-hati semasa mengalihkan bekas dengan telur supaya tidak membiarkan buih hilang kerana telur akan reput. Simpan kira-kira 10 hari di tempat yang gelap dengan sedikit cahaya.

 

Apabila bertelur ikan betta tidak perlu memberi makan ikan, kerana mereka tidak akan dimakan. Selepas 10 hari disimpan di kawasan gelap, ambil betta jantan daripada anak ayam.

 

Juga pindahkan anak betta ke bekas yang lebih besar dan lebih selamat

 

Pemberian Makan Anakan Cupang

 

Selepas kira-kira 1 minggu dipindahkan ke bekas yang lebih besar, anak ayam boleh diberi makan.

 

Anda boleh memilih makanan betta daripada air rendaman kubis atau beberapa sayuran yang mengandungi kubis. Juga perhatikan berapa banyak makanan yang anda berikan.

 

Sudah tentu, jangan beri terlalu banyak makanan kerana ia akan mencemarkan air di dalam bekas. Pilih makanan yang anda rasa mudah diperolehi dan berkesan untuk anak ayam betta.

 

Isih Betta

 

Proses pemijahan ikan betta di peringkat akhir. Pada peringkat ini anda boleh menyusun antara ikan betta jantan atau betina.

 

Proses ini boleh dilakukan selepas lebih kurang 1.5 bulan umur ikan betta. anda boleh menyusun ikan dan meletakkannya di dalam bekas yang lebih besar.

 

Bagi ikan yang berumur lebih daripada 1.5 bulan, anda boleh menggantikannya dengan makanan lain dengan pelet ikan betta khas yang boleh didapati di beberapa kedai ikan.

 

Untuk proses penyelenggaraan seterusnya, anda mesti menjaga kebersihan air yang digunakan untuk memelihara ikan. Jangan biarkan air dalam bekas adalah air kotor.

 

Sebab, air yang kotor akan menyebabkan pelbagai penyakit terutama kulat pada ikan cupang di dalamnya.

 

Anak muda ni macam mana nak bertelur ikan betta? Selain menjalankan hobi mengumpul ikan betta, anda juga boleh mengusahakan ikan betta ini.

 

Dengan cara bertelur yang sangat mudah dan hanya memerlukan bahan-bahan yang mudah sahaja, sudah tentu anda semua boleh buat dan cuba sendiri.

 

Secara umum, anda hanya perlu bersabar dan sabar dalam proses pemijahan.

 

Tidak mengambil masa yang lama untuk anda mendapatkan anak anjing hickey yang pastinya tidak kecil.

 

Demikian ulasan Daftarikan.com mengenai Cara Pemijahan Ikan Cupang Yang Betul Agar Hasilnya Melimpah, Semoga Bermanfaat untuk Anda.